Het ondernemersvertrouwen in vrije val

Het ITAA publiceert de resultaten van haar jaarlijkse Barometer die het vertrouwen van haar leden en hun cliënten onderzoekt

Brussel,

  • Door de energiecrisis is het ondernemersvertrouwen van zowel ITAA-leden (accountants en belastingadviseurs) als hun cliënten in vrije val, Vorig jaar steeg het nog want, het corona-hoofdstuk leek eindelijkgesloten.
  • Het huidige economische klimaat houdt nieuwe investeringen in bedrijven tegen.
  • Ook de administratieve lasten, meer bepaald de verplichtingen die de antiwitwaswetgeving en het UBO-register met zich meebrengen, en de toenemende regelgeving wegen zwaar op de sector. ​
  • Een waargenomen trend wordt bevestigd: accountants/belastingadviseurs helpen steeds vaker particuliere cliënten bij het invullen van hun belastingaangifte.
  • De meerderheid van de sector is ervan overtuigd dat de accountant/belastingadviseur zijn cliënt of de onderneming waar hij werkt moet adviseren en helpen bij de digitalisering.

Het ondernemersvertrouwen staat op een laag pitje

Het was te verwachten. Met de energiecrisis en het huidige economische klimaat heeft het ondernemersvertrouwen van accountants en belastingadviseurs een historisch dieptepunt bereikt. Volgens de resultaten van de jaarlijkse barometer van het ITAA1 maakt 72% van de ondervraagde ITAA-leden zich zorgen over het huidige economische klimaat. Een jaar geleden maakte slechts 40% zich zorgen over de economische situatie, in de overtuiging het corona-hoofdstuk te hebben afgesloten. Tegelijkertijd is ook de groep optimisten geslonken van 29% naar 5%. ​

“Na de gezondheidscrisis is het nu de energiecrisis die het bedrijfsleven rake klappen toedient”, aldus Bart Coile, voorzitter van het ITAA. “De vrees voor een recessie ondermijnt het ondernemersvertrouwen van onze leden, maar ook dat van hun cliënten. Van die laatste groep heeft 56% minder ondernemersvertrouwen, tegenover slechts 21% een jaar geleden. Deze situatie heeft een impact op de investeringen. Bijna een op de twee cliënten (46%) is van plan zijn investeringen in 2023 te verminderen, tegenover slechts 16% eind 2021. Slechts 5% wil volgend jaar meer investeren. Dat is bijna drie keer minder dan een jaar geleden.”

Desondanks is de sector nog steeds op zoek naar talent. 56% van de ondervraagde leden zegt hun personeelsbestand te willen versterken. Dit resultaat is vrij stabiel in vergelijking met vorig jaar. Maar het tekort aan werknemers blijft volgens de meerderheid van de professionals (71%) het belangrijkste obstakel. Daarnaast zijn het imago van het beroep en het gebrek aan gediplomeerde kandidaten de belangrijkste redenen die worden genoemd. ​ ​

Zware administratieve lasten

Net als de voorbije jaren blijven de administratieve lasten een belangrijke bekommernis voor ITAA-leden en hun cliënten. De administratieve lasten en verplichtingen die voortvloeien uit de antiwitwaswetgeving en de frustratie over het UBO-register blijven voor meer dan 80% van de respondenten bovenaan de lijst staan.

“Onze leden wijzen op de strengere regelgeving en de administratieve verplichtingen die daarmee gepaard gaan. Daarnaast wijzen ze ook op de frequente wijzigingen in de wetgeving of de vermenigvuldiging van soorten subsidies en de formaliteiten om ze te verkrijgen”, voegt Bart Van Coile, voorzitter van het ITAA, eraan toe.

Ook ten dienste van particulieren

Er is nog een duidelijke trend: steeds meer particuliere klanten (die geen ondernemer zijn) doen een beroep op accountants en belastingadviseurs om hun aangifteformulier voor de personenbelasting in te vullen. Net als vorig jaar werd dit aan 84% van de ondervraagde leden gevraagd.

“Dit is grotendeels te wijten aan de toegenomen complexiteit van de aangifte, waardoor de nood aan deskundig advies toeneemt, bijvoorbeeld ook voor belastingaangifte van werknemers. Deze trend bevestigt het maatschappelijk belang van ons beroep”, legt de ITAA-voorzitter uit.

Een steeds belangrijkere adviesrol

Het beroep evolueert. 82% van de respondenten vindt dat het beroep door de digitalisering evolueert naar meer gespecialiseerd advies. Daarnaast is 68% ervan overtuigd dat de accountant/belastingadviseur zijn cliënt of de onderneming waar hij werkt moet helpen bij het digitaliseringsproces. 22% van de respondenten ziet het beroep anders evolueren.

“Wij hebben altijd een adviserende rol gespeeld voor ondernemers. Maar met de toenemende complexiteit van de wetgeving en de versnelling van de digitalisering, worden wij hun echte sparringpartner en rechterhand, die hen zowel in hun ontwikkelingen als in tijden van crisis begeleidt”, besluit Bart Van Coile, voorzitter van het ITAA. ​ ​

 

1 Deze barometer is het resultaat van een enquête onder ITAA-leden in de eerste helft van oktober 2022. 1.800 accountants en belastingadviseurs hebben de vragenlijst ingevuld.


20221115 - NL Barometer ITAAinfographics.pdf

PDF - 165 Kb

Sandrine Vandendooren

Whyte Corporate Affairs

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over ITAA

Het ITAA staat in voor de organisatie van de beroepen van accountant en belastingadviseur, met inbegrip van de toegang tot het beroep, het beheer van het openbaar register en het toezicht op de beroepsuitoefening. Het ITAA vertegenwoordigt bijna 15.000 leden (natuurlijke personen), waarvan ongeveer 3.500 stagiairs. Samen met het personeel in de kantoren zijn er ongeveer 35.000 mensen tewerkgesteld in de sector. Deze 35.000 personen staan ten dienste van 99% van de ondernemingen in België, in het bijzonder de kmo’s. De ITAA-leden zijn onderworpen aan strikte deontologische regels en aan regels van vakbekwaamheid die de kwaliteit van hun advies en hun onafhankelijkheid waarborgen. Hiermee wordt ook het algemeen belang gediend.

Neem contact op met

Emile Jacqmainlaan 135/2 1000 Brussels

+32 2 240 00 00

info@itaa.be

www.itaa.be